«Λευκές νύκτες»… με γκρίζες αποχρώσεις

  • Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΑΡΙΝΑΚΟΥ
Φωτογραφία αρχείου

Η «Λευκή Νύκτα» στην Τρίπολη, ως γνωστόν, αποτελεί μετεξέλιξη της πάλαι ποτέ «Sock Price Night» που ξεκίνησε επί δημαρχίας Παυλή με πρωτοβουλία πάντα του Εμπορικού Συλλόγου και την διαρκή στήριξη σύσσωμων των τοπικών φορέων (Επιμελητήριο Αρκαδίας, Εμποροβιομηχανικό Σύλλογο Τρίπολης, Σύλλογος Καφέ-Εστιατόρων Αρκαδίας, Ομοσπονδία Επαγγελματιών- Βιοτεχνών και Εμπόρων Αρκαδίας (ΟΕΒΕΑ), Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας και Τουριστικό Οργανισμό Πελοποννήσου).


Η απήχηση της εν λόγω εκδήλωσης στο κοινό τουλάχιστον κατά τα πρώτα χρόνια της διοργάνωσης έχει χαρακτηριστεί, κατά κοινή ομολογία, ως μια επιτυχημένη, εκδήλωση την οποία αγκάλιασε ο κόσμος με ενθουσιασμό και αποτυπώθηκε, με έντονη κινητικότητα στα εμπορικά καταστήματα της πόλης και στα πρώτα της βήματα μάλιστα με μικρή μεν, πραγματική δε (βάσει διανυκτερεύσεων) επισκεψιμότητα, εφόσον κέντριζε όχι μόνο το ενδιαφέρον των ντόπιων κατοίκων αλλά και των κατοίκων όμορων Περιφερειακών Ενοτήτων: οι επισκέπτες είχαν την δυνατότητα να συνδυάσουν ψώνια σε καλές τιμές και να συμμετάσχουν παράλληλα σε μια σειρά πλούσιων δρώμενων που περιελάμβαναν μεταξύ άλλων, έντεχνη μουσική, jazz, pop, rock, με διάσπαρτα συγκροτήματα σε διάφορα σημεία της πόλης, την συμμετοχή της φιλαρμονικής, χορευτικά δρώμενα, αθλητικές επιδείξεις διαφόρων σωματείων και ομάδων και σε κάθε περίπτωση ένα καινοτόμο φορτίο όπως κάθε τι το πρωτόγνωρο για κάθε τόπο.


Σταδιακά, μέσα από πανδημίες και μη, φτάσαμε στην φετινή εκδήλωση με κύρια χαρακτηριστικά: πρώτον την απουσία του πρωτόγνωρου, ποικίλου και καινοτόμου στοιχείου εφόσον δεν υπάρχει πλέον πόλη και χωριό στην Πελοπόννησο και σε όλη την Ελλάδα που να μην οργανώνει μια ή περισσότερες «Λευκές Νύκτες».

Δεύτερον για όσους (και δεν είναι λίγοι δυστυχώς) ευαγγελίζονται ότι οι Λευκές Νύκτες ενισχύουν την επισκεψιμότητα και την τουριστική ανάπτυξη τους πληροφορούμε (εκ των έσω με αριθμούς και όχι με εικασίες) ότι η προσέλκυση τουριστών (με την έννοια της διαμονής ένεκα της «Λευκής Νυκτός») δεν ήταν μικρή, αλλά μηδενική.

Τρίτον όσοι, σε δημόσιες δηλώσεις τους, ισχυρίζονται ότι με τέτοιες δράσεις ενισχύεται η συλλογική προσπάθεια και οι συνέργειες μεταξύ των φορέων πλανώνται πλάνην οικτρά. Καθότι, για εκείνους που δεν το αντελήφθησαν, απουσίαζαν φέτος οι μισοί σχεδόν από τους μέχρι πέρυσι αρχικούς συνδιοργανωτές (Ομοσπονδία Επαγγελματιών- Βιοτεχνών και Εμπόρων Αρκαδίας, Ένωση Ξενοδοχείων Αρκαδίας και Τουριστικός Οργανισμός Πελοποννήσου) όχι γιατί ήταν επιθυμία τους (αντιθέτως πάντα με θέρμη στήριζαν και θα συνεχίσουν να στηρίζουν οτιδήποτε μπορεί να προσδώσει προστιθέμενη αξία στον τόπο) αλλά απλούστατα διότι κατά κάποιο τρόπο, σχεδόν αυθαίρετο, δεν εκλήθησαν να συμμετάσχουν όπως πάντα, ούτε από τον Εμπορικό Σύλλογο (κύριο διοργανωτή), ούτε από το οικείο Επιμελητήριο (δεσπόζων φορέα), ούτε καν από το Δήμο Τρίπολης (βασικό χρηματοδότη). Και μια πρώτη εξήγηση (η πιο αφελής από όλες) είναι ότι κάποιοι ξεχάστηκαν και φυσικά μετά από δική μας επιδίωξη να αντιληφθούμε το γιατί, φυσικά και υπήρξαν οι τηλεφωνικές συγνώμες, που όμως όταν πρόκειται για συλλογικότητες οι συγνώμες για να έχουν υπόσταση απαιτούν δημόσιες δηλώσεις προς αποκατάσταση του σφάλματος κυρίως για τα μέλη των φορέων που εξέλειπαν. Μια άλλη εξήγησή είναι ίσως η νευρικότητα της προεκλογικής περιόδου που παρατάξεις και υποψήφιοι προσπαθούν να οικειοποιηθούν τα πάντα, προς ίδιο όφελος και υποπίπτουν σε σφάλματα που το μόνο που προκαλούν είναι να βλάπτουν την προσωπική τους εικόνα και όσων εκπροσωπούν.

Τέταρτον και το σημαντικότερο όλων, είναι ότι ο θεσμός έχει αποκλίνει από τον αρχικό του σκοπό, που δεν είναι άλλος από την ενίσχυση της εμπορικής κίνησης της πόλης. Ο κόσμος διασκέδασε, ψυχαγωγήθηκε, αλλά ο βασικός στόχος που είναι η ενίσχυση του τοπικού εισοδήματος δεν επετεύχθη. Και πως άλλωστε θα μπορούσε να επιτευχθεί με μηδέν επισκεψιμότητα (υπό την έννοια πάντα της προσέλκυσης μη ντόπιων επισκεπτών); Ενίσχυση του τοπικού εισοδήματος σημαίνει νέες εισροές χρήματος στην πόλη και με μηδέν επισκεψιμότητα οι νέες εισροές χρήματος είναι μηδενικές. Η οποιαδήποτε εμπορική κίνηση σημειώθηκε οφειλόταν σε μια, τρόπο τινά, αναδιανομή του εισοδήματος, δηλαδή από την τσέπη κάποιων συμπολιτών μας στην τσέπη κάποιων άλλων συμπολιτών μας (εμπόρων και κυρίως επιχειρηματιών της εστίασης και καφέ) κάτι το οποίο και θεμιτό είναι και ζητούμενο αλλά δεν συνάδει με αναπτυξιακού χαρακτήρα δράσεις και επισκεψιμότητα.


Προφανώς οι «Λευκές Νύκτες», ταχυφαγικά φεστιβάλ και εκδηλώσεις συναφούς χαρακτήρα δείχνουν να έχουν εξαντλήσει τον κύκλο τους και την δυναμική τους και θα πρέπει να αντικατασταθούν άμεσα με κάτι «νέο» πριν αρχίσουν να φαντάζουν, σαν «πολυφορεμένη μπλούζα», για την πόλη και τους πολίτες της. Καιρός να πάμε προς μια «έξυπνη πόλη» που να επενδύει σε ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο, σε πολιτιστικές δράσεις περιεχομένου, σε σύγχρονες υποδομές, σε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη των πολιτών και των επιχειρήσεων, σε υψηλή ποιότητα ζωής, με μια συνετή διαχείριση των οικονομικών και φυσικών πόρων, μέσω της συμμετοχικής δράσης και δέσμευσης. Ειδάλλως θα παραμείνει μια Τρίπολη που θα αδυνατεί να πάει «μπροστά» και προς ένα ελπιδοφόρο «αύριο».


Με εκτίμηση
Κων/νος Μαρινάκος
Πρόεδρος ΤΟΠ-ΕΞΑ
Επικ. Καθηγητής Πανεπιστημίου
Δυτικής Αττικής

Σχετικές δημοσιεύσεις